Blog Posts, ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τσέλσι: Make it up as we go along

Ο πληρέστερος οδηγός στα ελληνικά για το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, που βρίσκεται προ των πυλών. Τακτικές, ανάλυση, μεταγραφές και τα πιο ενδιαφέροντα μακροχρόνια στοιχήματα, σε ένα κείμενο για κάθε ομάδα.

 

Μεταγραφές*
Πήρε:
Ζορζίνιο (Νάπολι, 26, αμ. χαφ, 57 εκ.)
Ρόμπερτ Γκριν (Χάντερσφιλντ, 38, κίπερ, ελεύθερος)


Έδωσε:
Μάριο Πάσαλιτς (Αταλάντα, 23, χαφ, δανεικός/1 εκ.)
Εντουάρντο, Μπλάκμαν, Μπέικερ, Κέιν, Μιάζγκα, Νέιθαν, Κένεντι (δανεικοί)
Ματέι Ντέλατς (Χόρσενς, 25, κίπερ, ελεύθερος)

 

Πέρσι (5η): Από την αρχή φαινόταν πως η προηγούμενη πρωταθλήτρια θα έχει μπροστά της μια δύσκολη σεζόν. Στείρα μεταγραφικά, υπήρχε γκρίνια απ’ τον κόσμο και εμφανής έλλειψη εμπιστοσύνης από τη διοίκηση στο πρόσωπο του Κόντε. Δεν έδειξε την ίδια αμυντική στιβαρότητα, στην επίθεση  ο Μοράτα (11 γκολ) απέτυχε να καλύψει ικανοποιητικά  το κενό του Ντιέγκο Κόστα και παρά την καλή χρονιά των Αζάρ και Γουίλιαν ένα άσχημο δίμηνο μέσα στο 2018 (2-1-5) της στοίχησε την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το χάπι χρύσωσε κάπως η κατάκτηση του κυπέλλου, στον τελικό επιβλήθηκε 1-0  τη Γιουνάιτεντ.

Προπονητής (Μαουρίτσιο Σάρι, νέος): Ο ορισμός του late bloomer, παρότι ξεκίνησε να προπονεί το 1990 ο 59χρονος σήμερα Μαουρίσιο Σάρι χρειάστηκε 24 χρόνια ώστε να φτάσει στην άκρη του πάγκου ομάδας της Σέριε Α. Ένα χρόνο μόλις μετά κατάφερε το επόμενο μεγάλο άλμα, που ήταν η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας της ιδιαίτερης πατρίδας του και αγαπημένης του Νάπολι, μια κίνηση των “παρτενοπέι” που εκείνη την εποχή σόκαρε.

 

Τελικά το  όμορφο, επιθετικογενές ποδόσφαιρο του Σάρι ταίριαξε απόλυτα  με τις ικανότητες των παιχτών του αλλά και την ψυχοσύνθεση της ναπολιτάνικης κερκίδας και η Νάπολι κατάφερε να συνδυάσει θέαμα και επιδόσεις, τερματίζοντας στην πρώτη τριάδα του πρωταθλήματος για τρεις σερί χρονιές, αλλά παράλληλα αποτυγχάνοντας να κερδίσει τον τίτλο, δείχνοντας λίγη στις κρίσιμες στιγμές (ειδικά πέρυσι).

 

Η παραπάνω παράγραφος περιγράφει απόλυτα την αγωνιστική φιλοσοφία του αρειμάνιου καπνιστή και συχνά αθυρόστομου τεχνικού, που στο φάσμα των προπονητών τείνει σαφώς προς τη μεριά του Μπιέλσα έναντι εκείνης του Σιμεόνε (δύο Αργεντίνοι που περιγράφουν αρκετά ικανοποιητικά τα δύο απόλυτα αντίθετα στην προπονητική). Αρέσκεται σε ποδόσφαιρο κατοχής και δημιουργίας, παίρνοντας συχνά ρίσκα και δοκιμάζοντας διαφορετικά σχήματα και θέσεις. Σίγουρα περιμένουμε η εικόνα της Τσέλσι να αλλάξει άρδην σε σχέση με εκείνη επί των ημερών του συντηρητικού ομοεθνή προκατόχου του, Αντόνιο Κόντε.

 

Ανάλυση: Φτάσαμε μια μέρα πριν το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου χωρίς να έχουμε γράψει ακόμα για την Τσέλσι, μια εκ των δύο ομάδων του Big-6 (η άλλη είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) που είχε πολύ μπερδεμένο καλοκαίρι. Οι μεταγραφικές φήμες έδιναν και έπαιρναν, πλέον όμως η σκόνη έχει κατακάτσει αρκετά ώστε να προχωρήσουμε την ανάλυση μας.

 

Ο Κουρτουά ήθελε να πάει στη Μαδρίτη και τα κατάφερε, πίσω στο «Στάμφορντ Μπριτζ» η Ρεάλ στέλνει τον Κόβασιτς, ενώ για αντικαταστάτη του Βέλγου κάτω από τα γκολπόστ η Τσέλσι διάλεξε τον 20χρονο Κεπά, μεταγραφή που αναμένεται να της κοστίσει περισσότερα από 75 εκατομμύρια ευρώ. Στα υπ’ όψιν του Σάρι βρίσκεται ακόμα ο Φεκίρ, η περίπτωση του οποίου ίσως εξαρτηθεί από εκείνη του Γουίλιαν, που προτιμάει τη Γιουνάιτεντ και τον Μουρίνιο.

 

Το θετικότερο νέο για τους «μπλε» αυτό το καλοκαίρι είναι η παραμονή του Εντέν Αζάρ, καλύτερου παίχτη στο πρόσφατο Μουντιάλ, καθώς και η υπογραφή του μέσου Ζορζίνιο, που ο Σάρι γνωρίζει καλά από τα χρόνια τους στη Νάπολι. Ο βραζιλιάνος μέσος αναμένεται να συνθέσει μαζί με τον τριπνεύμονο Καντέ ένα πολύ δυνατό δίδυμο στο κέντρο του γηπέδου, δίνοντας την δυνατότητα στον Φάμπρεγκας να επικεντρωθεί στα δημιουργικά του καθήκοντα.

 

Κατά τα άλλα δεν έχουμε σοβαρές αλλαγές σε πρόσωπα, 4-3-3 θα παίξει ο Σάρι, ο Μοράτα θα τροφοδοτηθεί περισσότερο και σε καλύτερες συνθήκες και σίγουρα αυτή θα είναι μια οριακή χρονιά αυτή για την καριέρα του, το ποδόσφαιρο του Ιταλού, το “Sarrismo”  όπως ονομάστηκε πίσω στην πατρίδα του, αναδεικνύει τα σέντερ φορ και αν και σε αυτές τις συνθήκες δεν κάνει 20+ γκολ τότε είναι η ώρα του για την Κίνα…

 

Συμπέρασμα: Μετά την επιστροφή της Τσέλσι στο προσκήνιο και τους τίτλους την τελευταία 15ετιά, φαίνεται πως ήρθε η ώρα οι φίλοι των «μπλε» να δουν από την ομάδα τους και καλή μπάλα. Στροφή 180 μοιρών  από το πραγματιστική ποδόσφαιρο των Μουρίνιο, Αντσελότι, Χίντινγκ, Ντι Ματέο, Μπενίτεθ, Κόντε εκείνο του Σάρι, η επιλογή του και μόνο από τον Αμπράμοβιτς προκαλεί έκπληξη.

 

Θα έχει ο Ιταλός χρόνο να μεταλαμπαδεύσει τη φιλοσοφία του στους «μπλε» ή ο ανυπόμονος (και συχνά ανισόρροπος) Ρώσος μεγιστάνας θα τον στείλει στην πρώτη στραβή; Οι άνθρωποι της Τσέλσι διατείνονται πως ναι, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε για να το πιστέψουμε. Πάντως το αλέγκρο ποδόσφαιρο του Σάρι ταιριάζει με την εποχή και γενικά το αγγλικό στυλ παιχνιδιού, ενώ φυσικά μπορεί εύκολα να γίνει αγαπητό στην κερκίδα. Ίσως ακόμα και αν η σεζόν δεν είναι επιτυχημένη για τους «μπλε», η εικόνα τους στο γήπεδο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης από τον κόσμο στον Ιταλό, προσφέροντας του περισσότερο χρόνο να δουλέψει.

 

Ωραία όλα αυτά Betol, κανά τζόγο θα παίξουμε όμως; Χωρίς το έξτρα βάρος του Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί η Τσέλσι να κάνει μια καλή σεζόν, κάτι που ελέω Σίτι σημαίνει να παλέψει για τη 2η/3η θέση. Υπάρχει όμως και non-zero chance το όλο πείραμα Σάρι να σκάσει σαν χειροβομβίδα στην αγκαλιά της. Το ποδόσφαιρο του Ιταλού είναι απαιτητικό και το περιβάλλον της Τσέλσι έχει αποδειχθεί παραπάνω από μια φορές στο πρόσφατο παρελθόν ανυπόμονο. Το variance των επιδόσεων της μοιάζει πολύ μεγάλο για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, οπότε και θα την αποφύγω.

 

*Οι τιμές είναι από το www.transfermarkt.com

 

Betol