Ο πληρέστερος οδηγός στα ελληνικά για το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, που βρίσκεται προ των πυλών. Τακτικές, ανάλυση, μεταγραφές και τα πιο ενδιαφέροντα μακροχρόνια στοιχήματα, σε ένα κείμενο για κάθε ομάδα.
Μεταγραφές*
Πήρε:
Ριτσάρλισον (Γουότφορντ, 21, εξτρέμ, 39,2 εκ.)
Λούκας Ντίνιε (Μπαρτσελόνα, 25, μπακ, 20,2 εκ.)
Αντεμόλα Λούκμαν (Λειψία, 20, εξτρέμ, λήξη δανεισμού)
Έδωσε:
Ντέιβι Κλάασεν (Βέρντερ, 25, χαφ, 13,5 εκ.)
Ραμίρο Φούνες Μόρι (Βιγιαρεάλ, 27, στόπερ, 9 εκ.)
Χένρι Ονιεκούρου (Γαλατάσαραϊ, 21, εξτρέμ, δανεικός/800 χιλ.)
Κέβιν Μιραλάς (Φιορεντίνα, 30, φορ, δανεικός/500 χιλ.)
Άσλεϊ Γουίλιαμς (Στόουκ, 33, στόπερ, δανεικός)
Γουέιν Ρούνεϊ (DC Γιουνάιτεντ, 32, φορ, ελεύθερος)
Ζοέλ Ρόμπλες (Μπέτις, 28, κίπερ, ελεύθερος)
Γκάρμπατ, Ταρασάι (δανεικοί)
Γκραντ (ελεύθερος)
Πέρσι (8η): Χαμένη σεζόν, στράβωσε από νωρίς το πράγμα με τον Κούμαν, που γκρίνιαζε για τις μεταγραφές και έχασε τα αποδυτήρια, ο υπηρεσιακός Άνσγουορθ μέτρησε 2-1-5 στον ένα μήνα που κράτησε τα ηνία και μπροστά στα χειρότερα η διοίκηση της Έβερτον έπαιξε το σίγουρο χαρτί του Σαμ Άλαρνταϊς, που έφερε ηρεμία και ένα καλό σερί πριν τα Χριστούγεννα, με ένα ποδόσφαιρο που φυσικά δεν συγκίνησε τον κόσμο του “Γκούντισον Παρκ”, οπότε πάρα την τελικά τιμητική 8η θέση οι μουρμούρες παρέμειναν ως το τέλος.
Χωρίς νίκη κόντρα στις ομάδες που τερμάτισαν ψηλότερα από την ίδια (0-4-10), την ξελάσπωσε το “Γκούντισον Παρκ” (10-4-5, 10-2-0 απέναντι στις ομάδες κάτω της), σε ρηχά νερά τα λαμπερά καλοκαιρινά αποκτήματα της (πλην Πίκφορντ, που επιβεβαίωσε την καλή φόρμα του στο πρόσφατο Μουντιάλ), πολύ περισσότερο φάνηκαν οι Γούολκοτ (3 γκολ/3 ασίστ) και Τοσούν (5 γκολ) που ήρθαν το Γενάρη.
Προπονητής (Μάρκο Σίλβα,νέος): Από τα πλέον πολυσυζητημένα νέα ονόματα στους αγγλικούς πάγκους τα τελευταία δύο χρόνια, με καλό έργο σε Πορτογαλία και Ελλάδα, πριν αναλάβει μια Χαλ υπό διάλυση, φτάνοντας την πολύ κοντά σε μια σωτηρία που αρχικά έμοιαζε άπιαστο όνειρο. Δυνατό το ξεκίνημα του πέρσι, σε ακόμα ένα δύσκολο περιβάλλον όπως αυτό της Γουότφορντ του πολυιδιοκτήτη Πότσο, άκομψη και αρκετά άδικη η αποπομπή του το Γενάρη, μετά από ένα κακό σερί και εν μέσω Σειρήνων που τον ήθελαν μακριά από το “Βίκαρετζ Ρόουντ”, δεν δυσκολεύτηκε να βρει άμεσα ξανά δουλειά.
“Αποδεδειγμένα πλέον αξιοποιεί ιδανικά το υλικό που έχει στα χέρια του, καταφέρνοντας να πάρει το 100% των δυνατοτήτων των παικτών του, έχει πετύχει εξίσου τόσο με ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό όσο και με ομάδες που έχουν βασικό στόχο την παραμονή και στα χαρτιά -παρά την περιορισμένη εμπειρία του από την Πρέμιερ Λιγκ- αποτελεί εξαιρετική επιλογή”, εκ του περσινού preview.
Ανάλυση: Μαζί με τον Σίλβα ήρθε ο αγαπημένος του γιος στη Γουότφορντ, Ριτσάρλισον, ο οποίος μετά την αποπομπή του πορτογάλου τεχνικού σταμάτησε να προσπαθεί, φυσικά με το αζημίωτο, αλλά τα κοντά 40 εκατομμύρια που δαπανήθηκαν μοιάζουν λογική τιμή για τον παίχτη που εντυπωσίασε στο πρώτο μισό της περασμένης σεζόν. Ο Ντίνιε έρχεται να διαδεχθεί τον 33χρονο πλέον Λέιτον Μπέινς, ενώ ο Σίλβα ψάχνει για τον στόπερ που θα πλαισιώσει τον Κιν, ο Γιαγκέλκα είναι 35, ο Χόλγκεϊτ 21, ο Μαρτίνα πέρσι ήταν τραγικός. Μίνα και Ρόχο τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο, θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μια σχετική προσθήκη μέχρι αύριο.
Κατάφερε να κρατήσει τον ιδιαίτερα δημοφιλή μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Πίκφορντ, παρά το στενό μαρκάρισμα της Τσέλσι, ο Άγγλος διεθνής παρότι δεν τον λες και πρώτο μπόι έχει ταλέντο και τσαγανό, ενώ μέχρι στιγμής κάθε σεζόν παρουσιάζεται βελτιωμένος.
Δυνατή και η μεσαία γραμμή της, με Γκέγιε, Σνάιντερλιν, Σίγκουρντσον και Ντέιβις να προσφέρουν ποιότητα και ποικιλομορφία, στις πτέρυγες υπάρχουν εκτός του Ριτσάρλισον οι Γουόλκοτ, Λούκμαν και Μπολάσι (αν παραμείνει). Λογικά θα τη δούμε να αγωνίζεται κυρίως σε σχήμα 4-2-3-1, με βασικό φορ τον Τοσούν, υπάρχουν πίσω του ο αποτελεσματικός όποτε αγωνίστηκε Νιάσε και ο φέρελπις Κάλβερτ-Λούιν.
Συμπέρασμα: Νέα αρχή για την Έβερτον, με τον Σίλβα για πρώτη φορά να αναλαμβάνει ομάδα που δεν έχει σαν βασικό στόχο την παραμονή, ευκαιρία να δούμε από τι υλικό είναι φτιαγμένος. Τα διαπιστευτήρια του ως τώρα πάντως είναι ενθαρρυντικά και το ρόστερ που έχει στα χέρια του ικανό να ξεχωρίσει τα «ζαχαρωτά» από τους «κοινούς θνητούς» της Πρέμιερ, γιατί όχι και να εκμεταλλευτεί κάποια κακή σεζόν από τους «μεγάλους» ώστε να σπάσει το Big-6.
Ο,τιδήποτε λιγότερο από την περσινή 8η θέση θα θεωρηθεί αποτυχία, και σε αυτή της την προσπάθεια ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, περιμένω όμως πως θα βρεθεί εκεί κοντά, παλεύοντας στο τέλος για την ευρωπαϊκή έξοδο.
Ωραία όλα αυτά Betol, κανά τζόγο θα παίξουμε όμως; Μπα.
*Οι τιμές είναι από το www.transfermarkt.com
Betol