Blog Posts, ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κρίσταλ Πάλας: The best you can is good enough

Ο πληρέστερος οδηγός στα ελληνικά για το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, που βρίσκεται προ των πυλών. Τακτικές, ανάλυση, μεταγραφές και τα πιο ενδιαφέροντα μακροχρόνια στοιχήματα, σε ένα κείμενο για κάθε ομάδα.

 

Μεταγραφές*
Πήρε:
Τσεϊκού Κουγιατέ (Γουέστ Χαμ, 28, αμ. χαφ, 10,7 εκ.)
Μαξ Μάιερ (Σάλκε, 22, χαφ, ελεύθερος)
Βιθέντε Γκουάιτα (Χετάφε, 31, κίπερ, ελεύθερος)

 

Έδωσε:
Γιοάν Καμπάιγ (Αλ Νασρ, 32, χαφ, ελεύθερος)
Ντάμιεν Ντιλέινι (Κορκ, 36, στόπερ, ελεύθερος)
Μπακαρί Σακό (ελεύθερος)
Ντιέγκο Καμπαγιέρι (ελεύθερος)
Τσουνγκ Γιονγκ Λι (ελέυθερος)
Γιάχ (δανεικός)

 

Πέρσι (11η): Σεζόν που θα μείνει αξέχαστη στους φίλους των “αετών”, ξεκίνησε βλέψεις 10άδας και αέρα νεοπλουτισμού, που έφερε μαζί του ο μάνατζερ-παπατζής -την τέχνη του οποίου θα ζήλευε και ο Εντερπενερ– Φρανκ ντε Μπουρ. Οι διοικούντες της Κρίσταλ Πάλας κατάπιαν αμάσητο το όραμα του Ολλανδού, παραβλέποντας τα πρόσφατα Βατερλώ του σε Ιταλία και Ολλανδία (καλοί οι τίτλοι όταν τρέχεις μόνος, αλλά για να χάσεις πρωτάθλημα από τη Ντε Γράαφτσαπ θέλει προσπάθεια…) και δίνοντας του τα κλειδιά της ομάδας.

 

Μετά από τέσσερις αγωνιστικές η Πάλας μετρούσε 0 βαθμούς και 0 γκολ, έχοντας χάσει από τρεις άμεσες ανταγωνίστριες της, οπότε και ο Ολλανδός πήρε πόδι για  να έρθει ο γερόλυκος Χόντγκσον, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η κατάσταση δεν άλλαξε άμεσα, τα ματς χωρίς ούτε καν τέρμα έφτασαν τα 8 (!), παρόλα αυτά ο έμπειρος τεχνικός παρέμεινε όπως πάντα ψύχραιμος, αυτό πέρασε στους παίχτες του και το 2-1 επί της Τσέλσι την 9η αγωνιστική έδωσε το έναυσμα για μια πρωτοφανή αντεπίθεση.

 

Πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων κατέγραψε αήττητο 3-5-0, εκτός έδρας δεν έχασε κανένα ματς από τις ομάδες που τερμάτισαν χαμηλότερα από την ίδια, ενώ με σερί 4-2-0 στο φινάλε του πρωταθλήματος ακούμπησε την δεκάδα, χάνοντας την τιμητική για τους Άγγλους θέση σε αυτή από τη Νιούκαστλ  για δύο μόλις γκολ.

 

MVP της σεζόν τα εξτρέμ της, Ζαχά και Τάουνσεντ, αν είχαν μπροστά τους ένα έστω απλά συνεπές σέντερ φορ όλο το δράμα της περασμένης χρονιάς θα μπορούσε να αποφευχθεί, η εικόνα του Μπέντεκε ήταν τόσο κακή που έφτασε να προκαλεί γέλια. Μακράν χειρότερος παίχτης της Πρέμιερ σε αναλογία προσδοκιών-αποδοχών/απόδοσης ο Βέλγος, στηρίχτηκε λόγω ονόματος και δαπάνης αλλά όσο περνούσε η καιρός γινόταν και χειρότερος.

 

Προπονητής (Ρόι Χόντγκσον, 2017): Μη σας ξεγελά η φυσιογνωμία καλοκάγαθου παππούλη που το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που δοκίμασε ποτέ στη ζωή του ήταν να φυτέψει ορχιδέες στην αυλή του σπιτιού του. Ο 71χρονος (έχει γενέθλια 9 Αυγούστου) τεχνικός μπορεί να μην χάνει ποτέ το μειλίχιο χαμόγελο και την βρετανική του αβρότητα, έχει όμως ιστορικό που θα ζήλευε και ο μεγαλύτερος γυρολόγος τυχοδιώκτης.

 

Μέτριος σαν παίχτης, ξεκίνησε τη προπονητική του καριέρα το 1976 από τη Χάλμσταντ. Στη Σουηδία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, μένοντας για πάνω από μια δεκαετία, πριν δοκιμάσει την τύχη του σε Ελβετία, Ιταλία, Δανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Νορβηγία, Φινλανδία. Στα δύο μικρά διαλείμματα επαναπατρισμού (1982 Μπρίστολ Σίτι, 1997 Μπλάκμπερν) τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς πρίμα, η επιστροφή του όμως στο Νησί το 2007 για λογαριασμό της Φούλαμ είχε καλύτερη εξέλιξη. Μετά από τέσσερα χρόνια στο «Κρέιβεν Κότατζ» δοκίμασε την τύχη του σε Λίβερπουλ και Εθνική Αγγλίας, δουλειές που πήγαν μάλλον καταστροφικά, δείχνοντας πώς είναι έξω από τα κυβικά του. Πάντως σε μικρομεσαίες ομάδες (Γουέστ Μπρομ, Κρίσταλ Πάλας) τα αποτελέσματα ήταν σαφώς καλύτερα.

 

Ανάλυση: Ήσυχη μεταγραφικά, τα οικονομικά της μετά τα ανοίγματα των προηγούμενων ετών μοιάζουν ζορισμένα. Ξεσκάρταρε παίχτες προχωρημένης ηλικίας, έξυπνες οι προσθήκες των Γκουάιτα (κίπερ) και Μάιερ (δημιουργικός μέσος) που υπέγραψαν ως ελεύθεροι, χρήματα ως τώρα δόθηκαν μόνο για τον δυναμικό box to box μέσο Κουγιατέ, ο οποίος ήρθε από τη συμπολίτισσα Γουέστ Χαμ με στόχο να αναβιώσει την καριέρα του που είχε αρχίσει ελαφρώς να παίρνει την κατιούσα.

 

Υπάρχει ενδιαφέρον να επαναφέρει στο «Σέλχαρστ Παρκ» τον Γιανίκ Μπολάσι, αλλά βασικό μέλημα όλων η παραμονή του Ζαχά, που πέρσι ήταν παίχτης-ορχήστρα και σίγουρα έχει θέση σε ομάδα του Big-6, με την Τσέλσι να φαίνεται πως τον πολιορκεί στενά. Ποιότητα υπάρχει και το ρόστερ της μοιάζει κάπως πιο ισορροπημένο, αν όμως  ο Μπέντεκε παρουσιαστεί και πάλι σε παρόμοιο χάλι με το περσινό θα χρειαστεί ενίσχυση στη γραμμή κρούσης.

 

Συμπέρασμα: Η Γουέστ Χαμ έχει τα εχέγγυα -εφόσον κρατήσει στο «Σέλχαρστ Παρκ» τον πολύτιμο Ζαχά- να περάσει μια ήρεμη σεζόν, αν πράξει τα δέοντα λογικά αυτό θα είναι αρκετό για να μείνει σε απόσταση από τη μάχη του υποβιβασμού. Υλικό υπάρχει, ο Χόντγκσον έχει δουλέψει πάνω στον κορμό από πέρσι και σε αυτό το επίπεδο αποδεδειγμένα μπορεί να σταθεί με επιτυχία.

 

Ωραία όλα αυτά Betol, κανά τζόγο θα παίξουμε όμως; Κάπου γύρω στην 13η θέση την έχω να τερματίζει την Πάλας, από τα head to head δεν βγαίνει όμως κάποιο ενδιαφέρον σημείο.

 

*Οι τιμές είναι από το www.transfermarkt.com

 

Betol