Blog Posts

Νόριτς: Damaged goods

Για ακόμα μια σεζόν το Betfellas.gr  σας προσφέρει τον πληρέστερο οδηγό στα ελληνικά για το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, που βρίσκεται προ των πυλών. Τακτικές, ανάλυση, μεταγραφές και τα πιο ενδιαφέροντα μακροχρόνια στοιχήματα, σε ένα κείμενο για κάθε ομάδα της Πρέμιερ.

 

 

Μεταγραφές*
Πήρε:
Ραλφ Φέρχμαν (Σάλκε, 30, κίπερ, 3 εκ./δανεικός)
Σαμ Μπάιραμ (Γουέστ Χαμ, δ. μπακ, 830 χιλ.)
Ντάνιελ Άντσχεντ (Ρότσντεϊλ, 17, χαφ, 335 χιλ.)
Ρόκι Μπουσίρι (Οστάνδη, 19, στόπερ, άγνωστο)
Γιόσιπ Ντρμιτς (Γκλάντμπαχ, 26, φορ, ελεύθερος)
Πάτρικ Ρόμπερτς (Μαν. Σίτι, 22, δ. εξτρέμ, δανεικός)

 

Έδωσε:
Μάρσελ  Φράνκε (Αννόβερο, 26, στόπερ, 1,5 εκ.)
Ίβο Πίντο (Ντιναμό Ζ., 29, δ. μπακ, ελεύθερος)
Γιάνικ Γουίλντσουτ (Μακάμπι Χάιφα, 27, αρ. εξτρέμ, ελεύθερος)
Νέλσον Ολιβέιρα (ΑΕΚ, 27, φορ, άγνωστο/Κάβουρας είσαι)
Όξμπορο, Μπουσίρι, Μόρις, Κόλεϊ, Ράγκετ, Χάζμπαντ, Μπλούμφιλντ (δανεικοί)
Νέισμιθ, Άμπραχαμς, Τζάρβις (ελεύθεροι)

 

 

Πέρσι (1η Τσάμπιονσιπ): Ήρθε από το πουθενά, πιάνοντας τους πάντες κοιμώμενους, ξεκίνησε με μόλις ένα τρίποντο στα έξι πρώτα αλλά μέσα στη χρονιά βρήκε μεγάλα σερί και πολλές ηρωικές νίκες στο 90+’ (από τις σταθερότερες αξίες όσον αφορά τα late goals τη σεζόν που μας πέρασε), καπαρώνοντας το πρωτάθλημα και την άνοδο, 26,00 απόδοση πλήρωσε η κατάκτηση της. Τίτλος και άνοδος πανηγυρίστηκαν κατάτι λιγότερο από τον παράλληλο υποβιβασμό της μισητής Ίπσουιτς, το 2019 είναι μια χρονιά που θα μνημονεύουν για πολύ καιρό οι φίλοι των «καναρινιών».

 

Μακράν της δεύτερης καλύτερη επίθεση στην Τσάμπιονσιπ, πίσω έμπαζε όμως αρκετά, ροντέο τα πιο πολλά παιχνίδια της, με τα εντός έδρας ματς της να έχουν 3,70 γκολ κατά μ.ο., την ώρα που πέρσι (χρονιά που τέλειωσε με 34 βαθμούς λιγότερους) ήταν από τις πιο σφιχτές ομάδες της κατηγορίας. Εξαιρετικές οι προσθήκες για ακόμα μια φορά του τεχνικού διευθυντή Στιούαρτ Γουέμπερ (που είχε δείξει ανάλογα δείγματα γραφής και στη Χάντερσφιλντ), προεξεχόντων του εξτρέμ Μπουέντια και του φορ Πούκι, που με 29 γκολ (τα περισσότερα σε κρίσιμα σημεία) αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Τσάμπιονσιπ.

 

Σημείωσε 20 γκολ περισσότερα από ότι ο δείκτης των expected-goal της, μεγάλη απόκλιση που καταδεικνύει και την σχετική ρέντα η οποία δεν της έλειψε, ενώ σκόραρε μόλις 17 φορές από στημένες μπάλες (16η στη λίγκα), ανησυχητικός δείκτης τη στιγμή που στη μεγάλη κατηγορία το 20% των τερμάτων προέρχονται από τέτοιες.

 

 

Προπονητής (Ντάνιελ Φάρκε, 2017): Ακολουθώντας τις πατημασιές του Βάγκνερ (και τη γενικότερη  τελευταία μόδα των Γερμανών τεχνικών στο αγγλικό ποδόσφαιρο), από τον πάγκο της Ντόρτμουντ ΙΙ μετακόμισε στη Φούτμπολ Λιγκ, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε με μια μικρομεσαία ομάδα να πετύχει την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια (και να γίνει σύνθημα στο στόμα των φίλων της Νόριτς, για τις ανάγκες του οποίου παραποίησαν μια απ’ τις πρώτες επιτυχίες των Blur). Δείχνει ευέλικτος, ικανός να προσαρμόσει την ομάδα του στις ανάγκες του αγώνα και τις δυνατότητες του ρόστερ της, χωρίς παραστάσεις όμως στο κορυφαίο επίπεδο.

 

Θα τον δούμε να χρησιμοποιεί κυρίως το κλασσικό γερμανικό 4-2-3-1, πέρσι τα μπακ που είχε ο Νόριτς ήταν παραπάνω από ικανά σε επίπεδο Τσάμπιονσιπ να δημιουργήσουν καταστάσεις υπεραριθμίας, θα μετρηθούν οι δυνάμεις τους στις Πρέμιερ, όπου βέβαια και οι απαιτήσεις των περισσότερων αγώνων θα είναι διαφορετικές.

 

 

Ανάλυση: Ο Γουέμπερ φαίνεται πως έχει ταλέντο στην ανίχνευση ποδοσφαιρικών “damaged goods”, παιχτών που για διάφορους λίγους δεν ταίριαξαν σε συγκεκριμένες καταστάσεις, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία τους να βυθιστεί, χωρίς όμως κατ’ ανάγκη να συμβαίνει το ίδιο και με την ανάλογη ποδοσφαιρική τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Πούκι, που πέρασε αλλά δεν ακούμπησε απ’ τη Σέλτικ και αποκτήθηκε τελικά ως ελεύθερος (!), ο Μπουέντια δεν βρήκε θέση στη Χετάφε και πλέον τα 1,5 εκ. που δαπανήθηκαν για την μετακίνηση του μοιάζουν ψίχουλα, Τράιμπουλ, Στίπερμαν, Ρόουντς και αρκετοί άλλοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

 

Στη ίδια λογική λειτούργησε και αυτό το καλοκαίρι, πήρε τον κίπερ Φέρχμαν που είχε πέσει σε δυσμένεια στη Σάλκε (δεν είμαι ο μεγαλύτερος φαν του αλλά μάλλον αποτελεί αναβάθμιση έναντι του Τιμ Κρουλ, που έκανε πέρσι τις γκέλες του), τον αριστερό μπακ Μπάιραμ που δεν έπιασε στη Γουέστ Χαμ, τον εξτρέμ Ρόμπερτς που κάποτε θεωρούταν μια από τις μεγάλες ελπίδες του αγγλικού ποδοσφαίρου και τον Ντρμιτς, διεθνή Ελβετό φορ που έχει περάσει από μεγάλες ομάδες της Μπουντεσλίγκα.

 

Συνεχίζει να ψάχνει για ευκαιρίες (η μεταγραφική πολιτική της Νόριτς στις πρόσφατες παρουσίες της στη Πρέμιερ έχει αφήσει οικονομικά κουσούρια στο σύλλογο και οι άνθρωποι της είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην γίνουν τα ίδια λάθη), κυρίως ακούγονται παίχτες που θα βοηθήσουν στον άξονα. Η άμυνα πέρσι ήταν το αδύναμο σημείο της, κυρίως λόγω απειρίας, αφού ταλέντο φαίνεται πως υπάρχει.

 

 

Συμπέρασμα: Θα βρει εκ νέου η Νόριτς διαμάντια στα «ελαττωματικά προϊόντα» των άλλων ομάδων; Αν δεν τα καταφέρει, μια ακόμα επιστροφή στην Τσάμπιονσιπ (κατέχει το ρεκόρ υποβιβασμών από τη θέσπιση της Πρέμιερσιπ) μοιάζει αναπόφευκτη. Ο ενθουσιασμός και η ομοιογένεια σπάνια αποδεικνύονται αρκετά, όταν απέναντι τους αντιπαραβάλλονται η ποιότητα και η εμπειρία, δύο παράμετροι πολύ κρίσιμες στη μάχη της παραμονής και στις οποίες τα «καναρίνια» υστερούν έναντι των αντιπάλων τους.

 

 

Ωραία όλα αυτά Betol, κανά τζόγο θα παίξουμε όμως; Πολύ δύσκολα, αφού ναι μεν θεωρώ ότι σωστά προσφέρεται σαν δεύτερο φαβορί για τον υποβιβασμό, από την άλλη αποτελεί το μεγαλύτερο γρίφο από τις τρεις που αναβαίνουν, τόσο γιατί έχει τους περισσότερους παίχτες-αινίγματα, όσο γιατί Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Άστον Βίλα είναι πιο εύκολο να μαντέψεις πως θα παίξουν, η πρώτη βρετανικά, με τσαμπουκά και δύναμη, η άλλη πιο στρωτά, με αέρα ομάδας που επέστρεψε εκεί που ανήκει. Τα «καναρίνια» κλίνουν προς το δεύτερο, αλλά έχουμε δει με τον Φάρκε να εφαρμόζει και το πρώτο.

 

Συν τοις άλλης, καμία από τις πέντε τελευταίες πρωταθλήτριες Τσάμπιονσιπ δεν υποβιβάστηκε την επόμενη σεζόν.

 

 

*Οι τιμές είναι από το www.transfermarkt.com

 

Betol