Ο πληρέστερος οδηγός στα ελληνικά για το συναρπαστικότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, που βρίσκεται προ των πυλών. Τακτικές, ανάλυση, μεταγραφές και τα πιο ενδιαφέροντα μακροχρόνια στοιχήματα, σε ένα κείμενο για κάθε ομάδα.
Μεταγραφές*
Πήρε:
Γιοσινόρι Μούτο (Μάιντζ, 26, φορ, 10,7 εκ.)
Μικέλ Μερίνο (Ντόρτμουντ, 22, αμ. χαφ, 7 εκ.)
Μάρτιν Ντουμπράφκα (Σπάρτα Πράγα, 29, κίπερ, 4 εκ.)
Φάμπιαν Σαρ (Λα Κορούνια, 26, στόπερ, 4 εκ.)
Κι (Σουόνσι, 29, αμ. χαφ, ελεύθερος)
Σάλομον Ρόντον (Γουέστ Μπρομ, 28, φορ, δανεικός)
Κένεντι (Τσέλσι, 23, εξτρέμ, δανεικός)
Έδωσε:
Αλεξάντρ Μίτροβιτς (Φούλαμ, 23, φορ, 20,2 εκ.)
Μικέλ Μερίνο (Ρεάλ Σοσιεδάδ, 22, αμ. χαφ, 12 εκ.)
Τσάνσελ Μπέμπα (Πόρτο, 23, στόπερ, 8 εκ.)
Ματζ Σελς (Στρασμπούργκ, 26, κίπερ, 4 εκ.)
Άνταμ Άρμστρονγκ (Μπλάκμπερν, 21, φορ, 1,9 εκ.)
Μασαντίο Χαινταρά (Λανς, 25, μπακ, ελεύθερος)
Ντουάιτ Γκέιλ (Γουέστ Μπρομ, 27, φορ, δανεικός)
Τζακ Κόλμπακ (Νότινχαμ Φόρεστ, 28, αμ. χαφ, δανεικός)
Χέσους Γκάμεθ, Γκουντ, Φίντλεϊ (ελεύθεροι)
Πέρσι (10η): Κατόρθωμα, βάσει υλικού, το πλασάρισμα στη πρώτη δεκάδα, γεγονός που πιστώνεται σχεδόν στο ακέριο στον Ράφα Μπενίτεθ. Ο Ισπανός τεχνικός κατάφερε από ένα ρόστερ δανεικών, απόκληρων και τοπικών ηρώων να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αξιόμαχο σύνολο, ενώ λειτούργησε σαν πόλος συσπείρωσης όλης της ομάδας εν μέσω της μόνιμης τα τελευταία χρόνια διοικητικής αστάθειας.
Προφανώς δεν έπαιξε κάποιο τρομερό ποδόσφαιρο, μόλις 39 γκολ το ενεργητικό της, έκανε όμως καίριες νίκες και με την προσθήκη του Κένεντι (δανεικός από Τσέλσι) το Γενάρη βρήκε ένα καλό σερί που την κράτησε μακριά από περιπέτειες.
Προπονητής (Ράφα Μπενίτεθ, 2016): Πολύπειρος, για χρόνια προπονητής στο κορυφαίο επίπεδο, με επιτυχίες και αποτυχίες που είναι πάνω-κάτω γνωστές. Εργατικός, τελειομανής και καινοτόμος (τουλάχιστον στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας), δίνει μεγάλη έμφαση στην αμυντική συνοχή, καλός στο να χτίζει σύνολα, συχνά όμως άτολμος την κρίσιμη στιγμή και με δυσκολία στην διαχείριση παιχτών-σταρς.
Σε κάθε περίπτωση αποτελεί πολυτέλεια για αυτή τη Νιούκαστλ, του περιορισμένου μπάτζετ και του ιδιοκτησιακού αλαλούμ. Ανέλαβε το Μάρτη του 2016 με στόχο να τη σώσει, κάτι που τελικά δεν κατάφερε (με βασική υπαιτιότητα του ιδίου, ειδικά για εκείνο το καθοριστικό 0-0 στην πεσμένη Άστον Βίλα προτελευταία αγωνιστική, που μάλλον δεν κατάλαβε ποτέ πώς αν δεν κέρδιζε, έπεφτε #den_xehnw), παρέμεινε όμως στο τιμόνι της και τόσο η άμεση επάνοδος στην Πρέμιερ όσο και η περσινή άνετη παραμονή φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του.
Ανάλυση: Σε μόνιμο αναβρασμό, τα πάντα μοιάζουν να κρέμονται από μια κλωστή, κάθε μέρα προκύπτει και κάποιο καινούριο απρόοπτο. Μοναδική σταθερά η απροθυμία του Άσλεϊ να επενδύσει, αλλά και παράλληλα να πουλήσει τον σύλλογο. Ουσιαστικά έχει πολιτική πουλήματος, έδωσε όσους παίχτες έφεραν καλή πρόταση, προεξέχοντος του Μίτροβιτς, που τουλάχιστον δεν έκανε στον Μπενίτεθ.
Πήρε τον Ρόντον ως δανεικό, δυνατό σέντερ φορ, με εμπειρία στα αγγλικά γήπεδα αλλά επ ουδενί ο παίχτης που θα σου προσφέρει διψήφιο αριθμό γκολ (9,8,7 τα τέρματα στις τρεις χρονιές του αντίστοιχα στη Γουέστ Μπρομ), κάτι σαν Μιχάλης Κωνσταντίνου των πλουσίων. Ο Μούτο που ήρθε από τη Μάιντζ είναι περίπτωση Οκαζάκι, δεν θα σε εκθέσει αλλά δεν θα τραβήξει και μια ομάδα πάνω του, αντίθετα οι φίλοι των “Toons” στηρίζονται πως θα το κάνει και πάλι ο Κένεντι, που ο δανεισμός του ανανεώθηκε.
Σαρ και Κι θα κλέισουν τρύπες στα μετόπισθεν, που και πάλι θα πρέπει να είναι η δυνατή γραμμή της Νιούκαστλ αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις τη σωτηρία. Ο κίπερ Ντουμπράφκα έδωσε πέρσι καλά δείγματα γραφής, ενώ ανταγωνιστικό ήταν και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Λασελς και Λεζέν. Δημιουργικά χωλαίνει πολύ, πέρα από τον Κένεντι υπάρχουν παίχτες που με τη βία στέκονται σε επίπεδο Πρέμιερ.
Συμπέρασμα: Τι να γράψεις τώρα για την περίπτωση της Νιούκαστλ, η κατάσταση της είναι τόσο ρευστή που λίγα πράγματα μπορούν να μας εκπλήξουν. Η κατάσταση της θυμίζει ΠΑΟΚ στα τέλη των 00’s (γενικά Νιούκαστλ και ΠΑΟΚ έχουν πολλές ομοιότητες), εκεί με Σάντος στις αρχές, μπορεί ο Άσλεϊ να τη διαλύσει, μπορεί όμως να μπει άλλος επενδυτής που θα αρχίσει να ξοδεύει σα ναύτης σε λιμάνι. Την παρούσα στιγμή έχουμε ένα φτωχό ρόστερ στα χέρια ενός ικανότατου γι’ αυτού του επιπέδου τον ανταγωνισμό προπονητή, που θα προσπαθήσει και πάλι να φτιάξει μια ομάδα που θα χάνει δύσκολα.
Όσο ο Μπενίτεθ βρίσκεται στη θέση του και τόσο αυτός όσο και οι παίχτες του έχουν μάτια και μυαλό για όσα γίνονται μέσα στο γήπεδο και όχι έξω από αυτό, η Νιούκαστλ έχει ελπίδες να τη γλιτώσει, αν όμως ξωκύλουν τα πράγματα θα δυσκολέψουν.
Ωραία όλα αυτά Betol, κανά τζόγο θα παίξουμε όμως; Περιμένω τη Νιούκαστλ να πλασαριστεί γύρω στην 16η θέση, το όριο των 42 πόντων (2,00) πιστεύω δύσκολα θα το περάσει. Την κόντραρα εμμέσως, ποντάροντας τη Φούλαμ στο μεταξύ τους head-to-head, σε πιο σέξι τιμή (2,80).
*Οι τιμές είναι από το www.transfermarkt.com
Betol